Entrevista a Pere Altisench, vocalista y guitarrista de Brot Bord: ‘Todos somos, de una manera u otra, brotes bordes’

’Español’

Brot Bord son tres que se cruzaron y encontraron en Cardedeu, en el Vallès Karatepunk, con ganas de hacer un power trio, algún ensayo a la semana, alguna canción y algún bolo. Así de simple es la presentación de este grupo que se ha autoeditado hasta ahora tres EP’s de meritorio punk rock en catalán para darse a conocer. Dicen que «com el Vallès no hi ha res», así que allí tenemos que buscar las raíces de esta mala hierba que crece despacio pero con un desarrollo más que satisfactorio.

Me gusta mucho el nombre que habéis elegido para el grupo: Brot Bord. Además tiene mucha sonoridad y contundencia en catalán. ¿A quién se le ocurrió y cómo surgió?

¡Eh! Antes que nada saludos, ¡es un placer! Es la primera vez que alguien quiere entrevistarnos y nada, que muchas gracias por el apoyo.

Pues mira, hay peña que se enfada porque le cuesta pronunciar Brot Bord («Brote Borde» en castellano), y eso ya nos gusta. De hecho, no es difícil imaginar que la sonoridad está buscada. Tras varios nombres, salió el cachondeo de ponernos Brot Verd Bord o Brot Bord Verd, pero preferimos la forma corta.

El nombre expresa un modo de ser y estar en el mundo que se puede escuchar musicalmente y en las letras: primero es el brote que nos da la esperanza de luchar por un mundo mejor, un empezar de nuevo, la alegría de compartir una vida nueva o por qué no, la atracción de probar lo prohibido, por ejemplo; después es la interpretación del brote, en nuestro caso borde, lo que la sociedad o el mundo interpreta que debe ser rechazado porque no da frutos considerados como ‘buenos’, algo parecido a los árboles bordes. Creemos que todos somos parte de un todo y que los humanos siempre interpretamos desde nuestro propio interés y establecemos categorías, por eso y a la contra, nos solidarizamos con la causa borde y decimos: «Todos somos, de una manera u otra, brotes bordes. ¡Tú eres el Brot Bord!».

Desde la formación del trío y hasta ahora ¿cómo vais de conciertos? Supongo que, como todo el mundo, lleváis más de un año y medio parados, ¿no?

Pues antes de la pandemia estábamos tocando por nuestros ámbitos de los Vallès y también algún bolo en el barrio de Sants. Con todo esto de la pandemia hemos hecho dos bolos: uno en un patio y el otro en una masía y también han salido cositas de tipo privado y poca gente, muy local la cosa y no anunciada. A la vez hemos sacado cinco nuevas canciones, pandémicas, nuestro tercer EP (Brot Bord III) que se pueden escuchar en Bandcamp, o se puede pillar en CD.

Hasta ahora ha publicado tres EP’s en CD. ¿Por qué este formato y no otro?

Claramente, por la improvisación, la pasta y también porque lo estamos haciendo solos, es así. Nos hemos encontrado que, con el tiempo, hemos ido haciendo canciones y publicándolas; hasta ahora no hemos tenido casi nada programado y estamos yendo sobre la marcha. Ahora ya tenemos tres EP’s (o tres maquetas, si quieres) y ya hay gente que nos pide cosas y que está abierta a colaborar o participar en futuras ediciones, y eso nos permitiría publicar en otros formatos.

En enero de 2018 publicasteis I; en mayo de 2019 sacasteis II y en marzo pasado apareció III. Si sumo todas las canciones de los tres EP’s me salen 14 composiciones; teniendo en cuenta que os quedan muy pocas copias físicas de los EP’s, ¿os habéis planteado la idea de reeditarlas todas juntas en un LP en vinilo, por ejemplo?

Publicar un vinilo con los tres EP’s lo hemos pensado y no lo descartamos para más adelante, aunque ahora mismo no es prioritario.

Hablando de los EP’s, el primero fue una maqueta para escuchar a ver cómo sonaban los temas y al final lo publicamos por insistencia de nuestro amigo Carles. El segundo EP sigue la dinámica del primer EP y empieza a salir un sonido propio de Brot Bord; y al tercer EP hemos querido darle una vuelta en cuanto a agresividad y suciedad, porque también somos eso.

En este contexto, ¿cuál será el próximo paso discográfico de Brot Bord? ¿Sacar un nuevo EP a finales de 2022 con el título IV?

Con el tiempo ha ido saliendo un sonido y una manera de hacer que queremos consolidar en un nuevo trabajo de larga duración y con canciones nuevas. No sé cuándo, pero esa es la idea.

La opción del cuarto EP siempre la tenemos y, sin duda, algún día u otro saldrá el IV.

Pregunta obligada: para el tercer EP ha habido un cambio de bajista. ¿Nos puedes explicar un poco el cambio en la formación del trío?

Antes de la pandemia y el confinamiento ya vimos que los caminos eran diferentes y en cuando pudimos quedar para ensayar lo hablamos y Sam decidió irse. Aparte del hecho en sí, no hay cotilleos ni malos rollos que explicar.

Lo interesante es que entonces entró Uri, que ya hacía tiempo que lo teníamos en la lista, y la verdad es que ha ido de coña, el cambio ideal. Él viene del hardcore, y de eso nos conocemos, pero está abierto también a otros estilos.

Con Joaquim a la batería ya estábamos haciendo temas nuevos más frenéticos, y Uri ha pillado a la primera la intención; no necesitamos explicarnos mucho las cosas para entendernos. Además, vive en Sant Antoni de Vilamajor y somos vecinos también.

Sin duda tocáis punk rock pero tras escuchar los tres EP’s puedo decir que no es un punk rock convencional. Nada de tres acordes, estribillo y ya hemos terminado. Se puede apreciar mucho trabajo a la hora de pulir los temas y algunos de ellos («Qualsevol gest», «Dins el bosc» o «Caramba») duran cuatro minutos o más, una extensión considerable para la música punk. ¿Qué me puedes explicar de vuestro proceso de composición y de vuestra intención musical con Brot Bord?

Nuestra intención musical no es otra que hacer un punk rock con actitud de hardcore positivo, pero a la vez también tenemos un cierto toque (o eso nos han dicho) post-hardcore o de sonido Washington DC. También se pueden encontrar pasajes de rock alternativo o grunge que es lo mismo pero con tempos más relajados y con una mirada de agitación interna o incluso íntima.

También, con el formato de trío, nos gusta explorar musicalmente siguiendo el estilo de los powers tríos clásicos con transiciones más musicadas y virtuosas. Estas serían nuestras coordenadas, sin cerrarnos a explorar e innovar.

En «Ara, cridant» añadís un ritmo reggae que no dura mucho. ¿Es un experimento puntual o una vía más a explorar a fondo en el futuro sonoro de Brot Bord?

Es lo que te decía en la respuesta anterior: tenemos nuestras coordenadas, nuestra base si quieres, pero no nos cerramos a añadir los pasajes que creemos en cada momento sin estar atado a ninguna pre-concepción de lo que debe hacerse. Explorar lo que apetezca en cada momento es una manera de responsabilizarse con el entorno.

Pere, tu timbre de voz me recuerda mucho al de Ramon Mas de F.. ¿Te lo habían dicho alguna vez? ¿Con qué banda de Catalunya os sentís más cercana o hermanada?

Sí, sí que me lo ha dicho, sobre todo Joaquim (batería)… jejeje. En todo caso, todo el mundo mete sus matices y seguro que pueden escucharse. En algún concierto de Samiam, entre otros, hemos coincidido y eso es bonito, jejeje. Estaría bien hacer un concierto con los FP, aunque diría que ellos no están activos como grupo.

Nos sentimos hermanados con muchas bandas, muchísimas, ya que los tres ya llevamos varios años en este mundillo y, aunque se ha hecho grande y hay mucha gente, el rollo familia todavía existe.

Si tuviera que decir alguna banda tendría que decir muchas pero, ya que insistes, te digo que hay una «relación de sangre» con las bandas que hemos tocado: El Mal Ja Està Fet, Ràbia Positiva, Habitación 101, Innocents, Maldonados, Angry Mama, eTc, y actualmente Dalla, o los Obrigada (y todavía me dejo algunas, jejeje).

¿Cómo veis el estado actual del punk rock cantado en catalán en cuanto a grupos, público interesado, conciertos, giras, reconocimiento, repercusión, etc.?

Siempre ha habido grupos que cantaban punk rock en catalán pero lo cierto es que ahora hay productoras que hacen de plataforma y altavoz, y hay más grupos que están haciendo discos enteros en catalán; esto permite llegar a más gente y este es el hecho diferencial, gente que lo naturaliza y eso mola, ¡mucho!

Pero no podemos llevar una venda en los ojos. Si hubiera una protección laboral para las bandas que permitiera a la gente dedicarse plenamente, probablemente habría más de todo, y eso incluye más bandas y en todos los estilos, no solo de punk rock. La situación de precariedad laboral y estructural (de mierda) para las artistas de base en este país y en este Estado, saca a la luz la cantidad de trabajo por hacer en cuanto a reconocimiento del tiempo de creación de los artistas.

Y, para terminar, me gustaría saber tu opinión sobre el estilo de música que más triunfa entre la juventud de hoy: el trap. ¿Es el trap el punk del siglo XXI? ¿O es una moda pasajera que se olvidará rápidamente?

No tengo ni idea, pero parece que el trap se está quedando… Sé que existe el discurso de que el trap está democratizando el acceso a la creación musical y se podría hacer un paralelismo con el punk.

La cuestión aquí también, y como en todas partes, pasa por la actitud y por lo que se quiere transmitir. Personalmente cuando siento un guitarrazo sonando siento una provocación, una rotura de la paz y la armonía que no deja de ser una rotura del orden establecido; eso me lo ha dado y enseñado el rock ‘n’ roll y más concretamente el punk o el hardcore.

Para considerar que el trap es el punk del siglo XXI debería transmitir esa actitud de rotura y transgresión, de cabreo, de incomodidad, de no ser dócil, ¿no?

’Català’

Brot Bord són tres que es van creuar i trobar a Cardedeu, al Vallès Karatepunk, amb ganes de fer un power trio, algun assaig a la setmana, alguna cançó i algun bolo. Així de simple és la presentació d’aquest grup que s’ha autoeditat fins ara tres EP’s de meritori punk rock en català per a donar-se a conèixer. Diuen que com el Vallès no hi ha res, així que allà hem de buscar els arrels d’aquesta mala herba que creix a poc a poc però amb un desenvolupament més que satisfactori.

M’agrada molt el nom que heu escollit per al grup: Brot Bord. A més té molta sonoritat i contundència en català. A qui se li va ocórrer i com va sorgir?

Ei, primer de tot salutacions és un plaer, és el primer cop que algú vol entrevistar-nos i res, que moltes gràcies pel suport.

Doncs mira, hi ha penya que s’emprenya perquè li costa pronunciar Brot Bord, i això ja ens agrada. De fet, no és difícil imaginar que la sonoritat està buscada. Després de varis noms, va sortir la conya de posar-nos Brot Verd Bord o Brot Bord Verd, però vam preferir la forma curta.

El nom expressa una manera de ser i estar al mon que es pot escoltar musicalment i a les lletres: primer és el Brot que ens dona l’esperança de lluitar per un món millor, un començar de nou, l’alegria de compartir una vida nova o per què no, l’atracció de tastar allò prohibit, per exemple; després és la interpretació del Brot, al nostre cas Bord, allò que la societat o el món interpreta que ha de ser rebutjat per què no dona fruits considerats com a ‘bons’, una cosa semblant als arbres bords. Creiem que tots som part d’un tot i que els humans sempre interpretem des del nostre propi interès i establim categories, per això i a la contra, ens solidaritzem amb la causa borda i diem: “Tots som d’una manera o altra, Brots Bords. Tú ets el Brot Bord!”.

Des de la formació del trio i fins ara com aneu de concerts? Suposo que, com tothom, porteu més d’un any i mig parats, no?

Doncs abans de la pandèmia estàvem tocant pels nostres àmbits dels Vallesos i també algun bolo al barri de Sants. Amb tot això de la pandèmia hem fet dos bolos: un a un pati i l’altre a una masia i també han sortit cosetes de tipus privat i poca gent, molt local la cosa i no anunciada. 

A la vegada hem tret cinc noves cançons, pandèmiques, el nostre tercer EP, III, que es poden escoltar al Bandcamp, o es pot pillar en CD.  

Fins ara heu publicat tres EP’s en CD. Per què aquest format i no un altre?

Clarament per la improvisació, la pasta i també per què ho estem fent sols, és així.

Ens hem trobat que, amb el temps, hem anat fent cançons i publicant-les;  fins ara no hem tingut gairebé res programat i estem anant sobre la marxa. Ara ja tenim tres EP’s (o tres maquetes si vols) i ja hi ha gent que ens demana coses i que està oberta col·laborar o participar en properes publicacions, i això ens permetria publicar en altres formats.

Al gener de 2018 vau publicar I; al maig de 2019 vau treure II i al març passat va aparèixer III. Si sumo totes les cançons dels tres EP’s em surten 14 composicions; tenint en compte que us queden molt poques còpies físiques dels EP’s, us heu plantejat la idea de reeditar-les totes juntes en un LP en vinil, per exemple?

Publicar un vinil amb els tres EP’s, ho hem pensat i no ho descartem per més endavant, tot i que ara no és prioritari.

Parlant dels EP’s, el primer va ser una maqueta per escoltar a veure com sonaven els temes i al final el vam publicar per insistència del nostre amic Carles. El segon EP, segueix la dinàmica del primer EP i comença a sortir un so propi de Brot Bord i al tercer EP, hem volgut donar-li una volta en quant a agressivitat i brutícia, perquè també som això. 

Sinó, quin serà el proper pas discogràfic de Brot Bord? Treure un nou EP a finals de 2022 amb el títol IV?

Amb el temps, ha anat sortint un so i una manera de fer que volem consolidar en un nou treball de llarga durada i amb cançons noves. No sé quan, però aquesta és la idea. L’opció del quart EP sempre la tenim i, sens dubte, algun dia o altre sortirà el IV.

Pregunta obligada: per al tercer EP ha hagut un canvi de baixista. Ens pots explicar una mica el canvi en la formació del trio?

Abans de la pandèmia i el confinament ja veiem que els camins eren diferents i en quan vam poder quedar per assajar ho vam parlar i en Sam va plegar. A part del fet, no hi ha txitxa tafanera ni gaires malestars per a compartir.

L’interessant és que entra l’Uri, que ja feia temps que el teníem a la llista, i la veritat és que ha anat de conya, el canvi ideal. Ell ve del hardcore, i d’això ens coneixem, però està obert també a d’altres estils. 

Amb el Joaquim ja estàvem fent temes nous més frenètics, i l’Uri ha pillat a la primera la intenció; no ens cal explicar-nos molt les coses per entendre’ns. A més viu a Sant Antoni de Vilamajor i som veïns de territori també.

Sens dubtes, toqueu punk rock però després d’escoltar els vostres EP’s puc dir que no és un punk-rock convencional. Res de tres acords, tornada i ja hem acabat. S’hi pot apreciar molta feina a l’hora de polir els temes i alguns d’ells (“Qualsevol gest”, “Dins el bosc” o “Caramba”) duren quatre minuts o més, una llargària considerable per a la música punk. Què em pots explicar del vostre procés de composició i de la vostra intenció musical amb Brot Bord?

La nostra intenció musical no és altre que fer un punkrock d’actitud de hardcore positiu, però a la vegada també tenim un cert toc (o això ens han dit) postcore o de so Washington DC. També s’hi pot trobar passatges de rock alternatiu o grunge que és el mateix però amb tempos més relaxats i amb una mirada d’agitació interna o fins i tot íntima. 

També amb el format de trio ens agrada explorar musicalment seguint l’estil dels powers trios clàssics amb transicions més musicades i virtuoses. Aquestes serien les coordenades, sense tancar-nos a explorar i innovar.

En “Ara, cridant” afegiu un ritme reggae que no dura gaire. És un experiment puntual o una via més a explorar a fons en el futur sonor de Brot Bord?

És el que et deia, tenim les nostres coordenades, la nostra base si vols, però no ens tanquem a afegir els passatges que creiem a cada moment sense estar lligat a cap preconcepció del que s’ha de fer. Explorar el que vingui de gust a cada moment és una manera de responsabilitzar-se amb l’entorn.

Pere, el teu timbre de veu em recorda molt al del Ramon Mas d’FP. T’ho havien dit alguna vegada? Amb quina banda de Catalunya us sentiu més propera o agermanada?

Sí, si que m’ho ha dit… hahaha. Sobretot en Joaquim (bateria)… hahaha. En tot cas, tothom li fot els seus matisos i segur que poden escoltar-se. En algun concert de Samiam, entre d’altres, hem coincidit i això és maco, hehe. Estaria bé fer un concert amb els FP, encara que diria que ells no estan en actiu com a banda.

Amb això de les bandes, ens sentim agermanats amb moltes bandes, moltíssimes, ja que tots tres ja portem uns quants anys en aquest mundillo i tot hi que s’ha fet gran i hi ha molta gent, el rollo família encara existeix.

Si hagués de dir alguna banda n’hauria de dir moltes però va, ja que preguntes et dic que hi ha una “relació de sang” amb les bandes que hem tocat: El Mal Ja Està Fet, Ràbia Positiva, Habitación 101, Innocents, Maldonados, Angry Mama, eTc, i actualment Dalla, o els Obrigada…. i encara me’n deixo… hahaha.

Com veus l’estat actual del punk rock cantat en català pel que fa a grups, públic interessat, concerts, gires, reconeixement, repercussió, etc.?

Sempre hi ha hagut grups que cantaven punk rock en català però el cert és que ara hi ha productores que fan de plataforma i altaveu, i hi ha més grups que estan fent discs sencers en català; això permet arribar a més gent i aquest és el fet diferencial: gent que ho naturalitza i això mola, i tant! 

Però no podem portar una bena als ulls. Si hi hagués una protecció laboral per a les bandes que permetés a la gent dedicar-s’hi plenament, probablement hi hauria més de tot, i això inclou més bandes i en tots els estils, no sols de punk rock. La situació de precarietat laboral i estructural (de merda) per les artistes de base en aquest país i en aquest Estat, treu a la llum la quantitat de feina a fer en quant a reconeixement del temps de creació dels artistes. 

I, ja per acabar, m’agradaria saber la vostra opinió sobre l’estil de música que més segueix el jovent d’avui: el trap. És el trap el punk del segle XXI? O és una moda passatgera que s’oblidarà ràpidament?

No en tinc ni fava, però sembla que s’està quedant …. Sé que existeix el discurs de que el trap està democratitzant l’accés a la creació musical i es podria fer un paral·lelisme amb el punk. 

La qüestió aquí també, i com a tot arreu, passa per l’actitud i pel que es vol transmetre. Personalment quan sento un guitarrot sonant sento una provocació, un trencament de la pau i l’harmonia que no deixa de ser un trencament de l’ordre establert; m’ho ha donat i ensenyat el rock ‘n’ roll i més concretament el punk o el hardcore . 

Per considerar que el trap és el punk del s. XXI, hauria de transmetre aquesta actitud de trencament i transgressió, d’emprenyamenta, d’incomoditat, de no ser dòcil, no?

Avatar
Sobre Jordian Fo 25 Artículos
Miembro fundador y uno de los máximos representantes de la Valiente Crew. Escribí mi primer artículo sobre música a finales de 1998 y era una crónica sobre el concierto que dio Agnostic Front en la sala Roxy de Valencia, mi ciudad natal. Desde entonces he redactado más de 1.000 artículos entre reseñas, crónicas y entrevistas sobre la escena Hardcore punk.