Entrevista a Marc Storm, vocalista de Icestorm: ‘Hemos dudado si sacar el disco en físico’

Uno ya acumula cierto número de entrevistas a lo largo de los años, y una de las mejores cosas que ocurren de vez en cuando repites con la misma persona es crear cierto vínculo, incluso amistad, que hace que sea más cordial y acabe siendo más la charla de dos aficionados a la música con un motivo para ello, como es la salida de un nuevo disco. Creo que esta sería una de esas ocasiones, ya que la primera vez que pude charlar con Marc Storm fue en 2012, a raíz de la salida del primer trabajo de Icestorm, Contes de la Vall del Glaç. Mucho ha llovido desde entonces, se han editado más discos, nos hemos encontrado en conciertos, he podido comprobar cómo se las gasta el grupo en directo y es especialmente interesante comprobar el punto en el que se encuentra su banda de siempre, Icestorm. Precisamente de ello hablamos antes de meternos en el ajo y desgranar una evolución que ha llevado al grupo catalán hasta editar actualmente The Northern Crusades (2023), un majestuoso trabajo de death metal melódico en la mejor tradición que tiene toda la pinta que les va a abrir muchas puertas.

Català

Marc, amb la confiança que crec que tenim, he de dir que estava una mica temorós d’acostar-me al nou disc…

Deixa-ho anar, sobretot sinceritat.

Amb els primers avenços, i tenint en compte que cadascú té els seus gustos particulars, em recordava una mica massa a una banda com Amon Amarth, que trobo, sincerament, força monòtona. Suposo que és un nom que ja estàs habituat que aparegui com a influència.

Sí, ens la citen sovint. Intentem fugir-ne però cantant en gutural i fent death en aquest estil, és un nom que pot aparèixer.

S’han tornat molt coneguts pel que fan, venint des d’on vénen i les circumstàncies de l’escena, fins a convertir-se en tot un referent. Però escoltant el disc he de dir -d’aquí el perillós que crec és aquesta tendència d’editar singles, doncs la impressió canvia totalment. Pots veure aquesta influència però moltíssimes coses més. Hi ha varietat i crec que és una mostra de l’eclecticisme que mostra el grup actualment, arribant a un punt crec que àlgid. Hi ha death, power, teclats, mitjos temps… una mica de tot. Com ho veus?

De fet portem treballant en el disc pràcticament des que vam acabar Saga el 2019. És clar, amb la pandèmia pel mig vam tenir més temps, com tothom, per treballar-hi més a fons. La idea principal era que el disc fos dinàmic i que et pogués portar a diverses parts. La manera de fer-ho era variar estilísticament dins del nostre marc que és el death metal melòdic. Degut a les influències dels membres es veuen diverses coses. Per exemple, el nostre guitarra, Jaume, és més de black metal i hi ha alguns riffs que recorden totalment a l’estil. Per la meva banda segurament es noten més coses tipus Amon Amarth, Turisas o algunes tornades que poden recordar a power metal com a «Clash of Titans». És molt variat a nivell estilístic, hi ha mitjos temps, temes ràpids i fins i tot una balada que és la nostra primera balada en gutural. És dinàmic. Jo crec que no avorreix i això és el més important. És una cosa que personalment busco quan escolto un disc, que cada tema no em recordi l’anterior.

En això hi estic d’acord. A cada tema trobes alguna cosa nova que el diferencia de l’anterior. Pots veure aquestes influències d’Amon Amarth, però també dels primers In Flames, cosa que amb els primers és més difícil. Crec que ho heu aconseguit, si tenim en compte la vostra evolució des del primer disc fins a Saga. Hem passat de veus netes i sons menys durs a guturals i tota una allau sònica com en aquest últim, amb una producció de desafiament.

Sí, a mi m’agrada fer aquest exercici de veure l’evolució. M’agrada veure l’origen de les coses i no només en la música, però especialment en ella. Com comença un grup i quina és l’evolució. Hi ha grups que comencen amb un estil, el peten i no canvien per res. En el nostre cas doncs fem coses que no saps gaire bé cap a on et portaran. El nostre primer disc potser s’acostava més al heavy clàssic o fins i tot power amb un so molt cru més típic dels anys 90. La cosa va créixer amb nosaltres mateixos i el grup ha crescut paral·lelament amb els membres i sí que hi ha una evolució a la recerca del camí que realment ens agradava. Crec que el trobem amb Saga i és ací on ens sentim a gust. Per a aquest nou disc no ens volíem repetir i la voluntat ha estat que sobretot l’enregistrament i el so fos amb la mateixa potència però més fosc. Les guitarres no són tan definides ni netes, hi ha temes més foscos en si… No ho sé, la temàtica és on ens agrada a nosaltres que és el rotllo històric però fent-hi una altra volta. També volem que no se’ns encaselli amb el tema viking perquè sí que ens agrada però no volem ser una banda de viking metal més. Ens agrada la temàtica històrica, al segon disc, Terres de foc,  ja hi havia temes amb aquesta temàtica, en aquella ocasió de la història de Catalunya. Al següent, Saga, parlàvem de les sagues islandeses i en aquest de la història d’una part d’Europa com són les repúbliques bàltiques. És el que ens agrada i ara és on estem, no farem coses en pla viking perquè sí; ens agraden elements però no és el que més.

Esmentem Saga i des de llavors hi ha hagut canvis de formació.

Correcte.

Fins a quin punt això ha influït fins arribar al moment actual?

A Saga el nucli compositiu era el mateix. Àlex el baixista, Jaume com a guitarra i jo mateix com a cantant. Aleshores teníem en Joan Marc que va deixar el grup i a Saga hi havia una part que era seva. Estilísticament es notava, però el nucli compositiu s’ha mantingut. No hi ha hagut gaires canvis en aquest sentit.

Els Ax Studios s’han convertit en un petit referent a Catalunya pel que fa als sons contundents, tenint en compte la de bandes que ja hi han gravat. Vosaltres, Siroll!…

Crisix també hi han gravat. De debò, vosaltres que feu moltes entrevistes, us recomanaria que us en feu una a l’Òscar dels Ax Studios. És un tio que té moltíssim a contar, ha fet moltes coses a l’escena underground i no tan underground pel que fa a enregistraments. Realment treballar amb ell és un plaer ja que té molta, molta paciència, cosa que es necessita per treballar amb els grups, doncs moltes vegades és una batalla d’egos. Ell posa pau i calma dins la marea. A més a més, en aquest disc, abans d’entrar a gravar, li passem les demos i li comentem si ens podria donar un cop de mà amb la producció. Ens va anar donant consells i entre ell i nosaltres vam anar trobant el camí que volíem. Crec que aquesta és una de les raons per les quals ha quedat una feina amb una potència tan important. Treballar amb ell és una experiència i us recomano que l’entrevisteu, encara que una altra cosa serà que es deixi…

Doncs en prenem nota. És reconfortant escoltar que a la nostra escena tinguem actors al món de l’enregistrament, la producció… que facin bé les coses i no calgui anar-se’n a l’altra punta d’Europa per gravar metal en condicions.

Ofereix una bona qualitat d’enregistrament a uns preus prou assequibles tenint en compte que l’economia de les bandes és la que és. A més, ara s’ha instal·lat en un nou estudi, més gran amb més capacitat de tot i estic content que ha fet un canvi -merescut- a millor. Recomano a tots els grups que ho tinguin en compte.

Tot i que és cert que el tema del mastering sembla que tothom opta per anar fora de l’estat. O no hi ha confiança o no se n’obtenen els resultats desitjats.

Nosaltres amb Saga vam anar fora però per un tema més que ens venia de gust provar. Sempre ho havíem fet aquí, amb els dos anteriors, i amb Saga vam anar als Fascination Street Studios amb el Tony Lindgren i ens va agradar molt el resultat. Per això en aquesta ocasió vam voler repetir. Però sí és cert que aquí hi ha estudis de masterització molt bons. El nostre primer disc es va fer a Musicland que no estava molt especialitzat en metal però d’això fa molts anys i no sé ara com en tenen encara que tenien un estudi de masterització brutal. Que se’m passi pel cap ara crec que n’hi ha uns que es diuen Ultramarinos o una cosa així que era una altra de les opcions que teníem. Nosaltres en aquest cas vam quedar tan contents amb l’anterior que vam decidir repetir, però hauríem pogut fer-ho aquí sense problema.

És un exercici de fe per a un grup treure disc avui dia? Ho dic per la feina que ja hi ha de composició, gravar pagant absolutament tot, invertir en promoció sabent que la, resposta que tenen els discos avui dia és dubtós. El tema de tocar està molt saturat, ja és impossible ficar-te com a banda local a qualsevol paquet de gira que vénen absolutament tancats… Està molt, molt difícil. Cap segell aposta i inverteix.

Tota la raó. Ho fas perquè… no ho sé, la veritat. Sents que ho has de fer. És un hobby la majoria dels casos al qual dediques moltes hores, esforç i diners, una passió. Hi ha una mica de paral·lelisme amb els mitjans. N’hi ha molts que fa molts anys que difonen l’escena sense que ningú no els pagui res. Al final ho feu, o molta gent ho fa, perquè li agrada realment i ho vol fer. És cert que hi ha un cert canvi de paradigma, qui vulgui treure un disc… uff, és tot tan difús. Avui dia, qui té un reproductor de CD per posar reproduir-ho?

Heu dubtat si treure’l en format físic?

Per suposat. Amb l’anterior ja ens ho vam plantejar però és cert que continuen venent-se, sobretot als concerts. Així que tornarem a tenir-ne en format físic i als concerts, principalment, es ven molt fora d’aquí. Amb Icestorm potser passa menys però amb Drakum el marxandatge vola, és brutal. Una de les coses que també funciona molt bé i on tots els grups han d’estar atents és Spotify. És una de les plataformes més potents avui en dia i si aconsegueixes que quan treus disc entri en algunes de les llistes de reproducció més potents, de sobte els teus oients mensuals es poden disparar a centenars de milers. Amb Drakum ens va passar que un dels singles va arribar a més d’un milió de reproduccions. Això implica que la gent et coneix i alguns encara volen els CD’s i te’ls compren als concerts o contacten via Internet. Hi ha, doncs, aquest doble vessant que moltes vegades una ajuda a l’altra. Has d’estar a tot arreu. Hi ha aquest canvi de tendència però no saps on anirà ja que ara ha tornat el vinil, el CD potser ha pujat una mica però és complicat saber a què atenir-se.

I més amb el vinil, que si es vol fabricar en aquest format, entre els costos i els terminis de lliurament, pot ser una mica desesperant. El CD sembla tenir la tomba cavada des de fa molt… tot és molt incert.

Estem en una incertesa total. Nosaltres vam continuar fent el que fèiem. En vinil no ens ho podem permetre de moment. Val massa i quan ho treus també has d’invertir força en promo si vols que el teu disc es difongui. Així que vinils, o hi ha un segell que els pagui o és molt complicat.

Ja que has citat Drakum, suposo que de moment queda una mica apartada la banda amb tota la feina d’Icestorm.

No, no, no, per res. De fet estem en paral·lel gravant amb l’Òscar als Ax Studios. Hem estat uns mesos i estem a punt de treure material. Creiem que al març ja traurem coses noves si tot va bé. No hem dit res ni posat res a les xarxes, però aquí està el tema.

T’ho volia comentar, doncs us ho teníeu molt calladet…

Bé… de moment… ara t’ho estic dient i potser els companys després em diran que perquè on ho vaig deixant anar. Es va decidir no dir res però ara ja queda poc i hem estat treballant a sac. La presentació de l’anterior disc va ser pràcticament només una setmana abans que esclatés la pandèmia amb la qual cosa ens ho vam menjar amb patates sense gairebé fer concerts, només uns quants l’any passat. Durant la pandèmia vam decidir fer noves composicions i ara ja són a punt de sortir.

Suposo que ja t’ho esperes però t’he de preguntar pel tema de l’idioma…

M’ho esperava…  jajajajaja.

Havíeu alternat català i anglès i, finalment, sembla que l’aposta és anglès, suposo que per internacionalitzar-ho al màxim.

En part sí i en part no. Si haguéssim volgut cantar en anglès per vendre, ho hauríem fet des del principi. Hem estat 10 anys o més cantant en català perquè ens venia de gust i l’anterior cantant se sentia més còmode. A Saga ja vam decidir ficar algun tema en anglès i en aquest ens vam dir que perquè no tot en anglès ja que escoltem un munt de música en aquest idioma i no t’enganyaré, si podem anar cap a Europa -que és la nostra assignatura pendent-, suposo que ajudarà. No ha estat purament per un tema de vendes, ens venia de gust canviar una mica ja que eren molts anys en català. Es va parlar de ficar en pla bonus track un tema en català, però al final no ens va donar temps. Potser ho fem en un futur, no ho hem rebutjat totalment. És una eina més per a nosaltres, l’idioma.

Entenc que ja teniu algun tema en català?

Sí, són temes que es van compondre fa temps i romanen a la recambra, i que per un motiu o altre no hi van entrar. També tenim la idea en algun moment d’agafar temes dels primers discos com vam fer a Saga, on hi ha un tema del primer disc que vam gravar amb un so més modern i guturals amb la col·laboració de l’ex cantant de Noctämbuls. Més endavant sí que volem reeditar algun dels temes antics amb el so actual i en gutural. Potser algun del Contes de la Vall del Glaç, per exemple. «Fills del tro» és un dels temes que es va plantejar posar en aquest disc com a bonus track. No vam tenir temps, però en un proper disc ho farem ja que és un tema que ens ve de gust fer.

Ara està en voga treure la “tour edition”, que no és més que el mateix disc amb algun afegit, ja sigui de temes o DVD/BD.

Doncs potser no estaria malament… jajaja.

Comentàvem la temàtica històrica anteriorment però m’ha fet la impressió en escoltar-ho que pretenies deixar molt clar des de l’inici sobre què s’explica i que es pugui seguir. Des de l’inici amb “Crusaders of God” i aquesta explicació situant-te es fa molt present aquesta voluntat, i més en un disc conceptual.

Som molt fans dels discos conceptuals. De fet, el nostre primer disc ho és. Tractava d’un món imaginari amb una narrativa que intentava explicar-ho tot. Ens agraden les històries i aquesta crec que és una forma interessant. És com quan de petit t’expliquen un conte, doncs el mateix, però en un altre context que és el de la batalla que hi va haver.

Algun tema preferit? Jo potser em decantaria per «Across the Baltic Sea» i «Fields of Death».

Un que m’agrada molt és la balada «Triumph of the Pagan Warriors», que uneix tot allò que ens agrada a tots els del grup. Té moltes parts, la melòdica, la més dramàtica, la potent i és la primera balada que fem a gutural. La veritat que n’estic molt satisfet. També m’agrada força el tercer tema, “The Iron Fist on the Lance Shaft”, que de fet no és un tema propi. És una cançó folk de principis del segle XX del folklore alemany. La vaig escoltar fa molt de temps i em va agradar molt. Vaig estar investigant per si algú havia fet una versió metal i no vaig trobar res, però curiosament quan estàvem a punt de treure’l, vaig veure que un altre grup fa uns mesos l’havia pùblicat. La cosa és que no té res a veure amb la cançó actual però bé… el tema ens agrada i el fet és que hem adaptat una cançó del folklore alemany. És una mena de marxa militar i la veritat que n’estic força satisfet.

A mi em fa la impressió que Catalunya té una deriva interessant cap al metal extrem amb unes bandes notables en els darrers temps. Vosaltres, Crisix, Siroll!… i tants altres com Angoixa, Vidres a la Sang… més que cap a qualsevol altre estil. Estàs d’acord?

Totalment. La tendència és cap al metal extrem a Catalunya des de fa anys. La cosa no ve d’ara. Siroll! són un exemple, Angoixa el mateix, amb els que hem coincidit al MetalCatFest i en alguns altres concerts, i fiquen molta canya en directe. Crisix, òbviament, cal dir-ne poc. És la tendència, no sé quina podria ser la raó que aquí tenim tendència cap a allò extrem, però és així.

Serà que ens foten canya…

Jajajajaja, és clar i nosaltres també volem fotre’n. En el nostre cas, és el que ens agrada i continuarem fent, donar tralla. No sé si en un futur disc voldrem ser més extrems, però veient l’evolució, no m’estranyaria ni un pèl.

El MetalCatFest era una bona iniciativa per veure un bon elenc de bandes locals a cada edició. Les bandes podien tocar amb millors condicions i amb més públic. Haurem de comentar alguna cosa a un bon amic comú… La pandèmia ho va truncar tot i ara, tornar a arrencar amb les condicions tal com han canviat…

Des d’aquí faig una crida a qui tu ja saps perquè torni. Va ser un encert i una iniciativa molt bona. Després del Coronavirus hi ha hagut molta reprogramació i fins que no s’ha fet això ha estat difícil programar qualsevol altra cosa o entrar a festivals. És com que sembla que ara s’està finalment anivellant tot de nou. No sé si tornarem a estar com abans, però una iniciativa una vegada a l’any de fer-ho a una sala com Razzmatazz 2, amb bona promo com es feia, es traduïa en una assitència prou bona. A la nostra edició no esperava tanta gent i no estava ple no molt menys, però tenia molt bon aspecte. Així que per part meva, que torni.

Parlant de directes. Alguna cosa a l’horitzó per presentar el nou disc?

El dia 14 vam treure el segon single, «The Iron Fist on the Lance Shaft», i el 24 de febrer ja es podrà trobar el disc a les plataformes i una mica més tard, en físic. Estem buscant dates per presentar-lo a Barcelona però el nostre futur immediat passa per cercar concerts fora d’Espanya, que és l’objectiu que ens hem marcat per a aquesta feina. Tenim ganes després de tocar tants anys per aquí i volem provar fora i veure la resposta que tenim. Evidentment, sense tancar portes aquí i si en surt alguna cosa interessant, la farem però no és la prioritat. Algun en farem, però seran coses puntuals.

Imprescindible estar a les plataformes avui dia.

Doncs sí, lamentablement. La qualitat deixa molt a desitjar. T’ho curres moltíssim gravant amb el millor que pots perquè allà aparegui a 128 kbps i dius… joder! Per això traiem el CD, perquè la gent si vol se’l pugui posar en un reproductor amb bona qualitat. Al Bandcamp del grup també ho posarem en bona qualitat. Val la pena escoltar-ho bé.

I veure el videoclip, que està molt bé. Continuo creient que ho heu donat tot en aquest disc.

Sí, sí… ha estat un «all in» com se sol dir al pòquer. Ho hem apostat tot. És el moment de fer el 100% de les coses bé. Sempre ens havia faltat alguna cosa. Fer millor promoció o material audiovisual, encara que avui dia, amb els videoclips, no tinc clar si tenen molt recorregut. Sigui com sigui sentíem que s’havia de fer així. Va ser interessant ja que vam poder comptar amb el Thomas Meier dels Siroll!, que va agafar la guitarra en aquest cas sent de moment amb qui comptem per als directes. A la bateria hi haurà en Xavi Puiggalí que també és el bateria de Drakum. De moment, amb ells dos, tirarem endavant, però si en algun moment un d’ells no pot estar, buscarem reemplaçament. La idea és que el nucli del grup som en Jaume, l’Àlex i jo i portar músics que estiguin el màxim de temps possible amb nosaltres, però que si no poden, tinguem reemplaçament per poder tocar.

Doncs Marc, esperem que hi hagi sort amb l’aposta, que el disc s’ho val, especialment en la seva versió física, que és com ens agrada. Una abraçada!

Fins aviat!

Español

Marc, con la confianza que creo tenemos, tengo que decir que estaba un poco temeroso de acercarme al nuevo disco…

Suéltalo, ante todo sinceridad.

Con los primeros avances, y teniendo en cuenta que cada uno tiene sus gustos particulares, me recordaba en exceso a una banda como Amon Amarth, que encuentro sinceramente bastante monótona. Supongo que es un nombre que ya estás habituado a que aparezca como influencia.

Sí, nos la citan a menudo. Intentamos huir de ello pero cantando en gutural y haciendo death en este estilo, es un nombre que puede aparecer.

Se han vuelto muy conocidos por lo que hacen, venir de donde vienen y las circunstancias de la escena hasta convertirse en cierto referente. Pero escuchando el disco he de decir, de ahí lo peligroso que creo que es esa tendencia de editar singles hoy en día, la impresión cambia totalmente. Puedes ver esa influencia pero muchísimas cosas más. Hay variedad y creo es una muestra del eclecticismo que muestra el grupo actualmente llegando a un punto creo álgido. Hay death, power, teclados, medios tiempos… un poco de todo. ¿Cómo lo ves?

De hecho llevamos trabajando en el disco prácticamente desde que acabamos Saga en 2019. Claro, con la pandemia de por medio tuvimos más tiempo, como todo el mundo, y trabajar más a fondo en él. La idea principal era que el disco fuera dinámico y que te pudiese llevar a diversas partes. La manera de hacerlo era variar estilísticamente dentro de nuestro marco que es el death metal melódico. Por influencias de los miembros se ven por ahí diversas cosas. Por ejemplo, nuestro guitarra, Jaume, es más de black metal y hay por ahí algunos riffs que recuerdan totalmente al estilo. Por mi parte seguramente se notan más cosas tipo Amon Amarth, Turisas o algunos estribillos que pueden recordar a power metal como en Clash of Titans. Es muy variado a nivel estilístico, hay medios tiempos, temas rápidos e incluso una balada que es nuestra primera balada en gutural. Es dinámico, yo creo que no aburre, eso es lo principal y eso es algo que personalmente busco cuando escucho un disco y que cada tema no me recuerde al anterior.

En eso estoy de acuerdo. En cada tema encuentras algo nuevo que lo diferencia del anterior. Puedes ver esas influencias de Amon Amarth, pero también de los primeros In Flames, cosa que con los primeros me es difícil. Creo que lo habéis conseguido, si tenemos en cuenta vuestra evolución desde el primer disco hasta Saga. Hemos pasado de voces limpias y sonidos menos duros a gutural y toda una avalancha sónica como en este último con una producción de órdago.

Si, a mi me gusta hacer ese ejercicio de ver la evolución. Me gusta ver el origen de las cosas y no solo en la música pero especialmente en ella. Como empieza un grupo y cuál es la evolución. Hay grupos que comienzan con un estilo, lo petan y no cambian para nada. En nuestro caso pues vas haciendo cosas que no sabes muy bien hacia donde te llevarán. Nuestro primer disco quizá se acercaba más al heavy clásico o incluso power con un sonido muy crudo más típico de los 90. La cosa creció con nosotros mismos y el grupo ha crecido paralelamente con los miembros y si que hay una evolución en busca del camino que realmente nos gustaba. Creo que lo encontramos con Saga y es ahí donde nos sentimos a gusto. Para este nuevo disco no queríamos repetirnos y la voluntad ha sido que sobretodo la grabación y el sonido fuese con la misma potencia pero más oscuro. Las guitarras no son tan definidas ni limpias, hay temas más oscuros en sí… No sé, la temática está donde nos gusta a nosotros que es el rollo histórico pero dándole otra vuelta. También queremos que no se nos encasille con el tema vikingo porque sí que nos gusta pero no queremos ser una banda de viking metal más. Nos gusta la temática histórica, en el segundo disco, Terres de foc,  ya había temas con esa temática, en esa ocasión de la historia de Catalunya. En el siguiente, Saga, hablábamos de las sagas islandesas y en este de la historia de una parte de Europa como son las repúblicas bálticas. Es lo que nos gusta y ahora es donde estamos, no haremos cosas en plan viking porque sí, nos gustan elementos pero no es lo que más.

Mencionamos Saga y desde entonces ha habido cambios de formación.

Correcto.

¿Hasta qué punto ha influido hasta llegar al momento actual?

En Saga el núcleo compositivo era el mismo. Àlex el bajista, Jaume como guitarra y yo mismo como cantante. En aquel entonces teníamos a Joan Marc que dejó el grupo y que en Saga había una parte que era suya. Estilísticamente se notaba pero el núcleo compositivo se ha mantenido. No ha habido muchos cambios en este sentido.

Los Ax Studios se han convertido en un pequeño referente en Catalunya de sonidos contundentes, teniendo en cuenta la de bandas que han grabado ya allí. Vosotros, Siroll!…

Crisix también han grabado allí. De verdad, vosotros que hacéis muchas entrevistas, os recomendaría que le hagáis una a Oscar David de Ax Studios. Es un tío que tiene muchísimo a contar, ha hecho muchas cosas en la escena underground y no tan underground en lo que se refiere a grabaciones. Realmente trabajar con él es un placer ya que tiene mucha mucha paciencia, cosa que se necesita para trabajar con los grupos ya que en muchas ocasiones es una batalla de egos. Él pone paz y calma la marea. A parte, en este disco antes de entrar a grabar le pasamos las demos y le comentamos si nos podría echar una mano con la producción. Nos fue dando consejos y entre él y nosotros fuimos encontrando el camino que queríamos. Creo que esa es una de las razones por las que ha quedado un trabajo con una potencia importante. Trabajar con él es una experiencia y os recomiendo que lo entrevistéis aunque otra cosa será que se deje…

Pues tomamos nota. Es reconfortante escuchar que en nuestra escena tengamos actores en el mundillo de la grabación, producción… hagan bien las cosas y no haga falta irse a la otra punta de Europa para grabar metal en condiciones.

Ofrece buena calidad de grabación a unos precios suficientemente asequibles teniendo en cuenta que la economía de las bandas es la que es. Además ahora se ha instalado en un nuevo estudio, más grande con mayor capacidad de todo y estoy contento que ha hecho un cambio merecido a mejor. Recomiendo a todos los grupos que lo tengan en cuenta.

Aunque cierto es que el tema del mastering parece que todo el mundo opta por ir fuera del estado. O no hay confianza o no se obtienen los resultados deseados.

Nosotros, con Saga, fuimos fuera pero por un tema más que nos apetecía probar. Siempre lo habíamos hecho aquí, con los dos anteriores, y con Saga fuimos a los Fascination Street Studios con Tony Lindgren y nos gustó mucho el resultado. Por eso en esta ocasión quisimos repetir. Pero si es cierto que aquí hay estudios de masterización muy buenos. Nuestro primer disco se hizo en Musicland que no estaba muy especializado en metal pero de eso hace muchos años y no sé ahora como lo tienen aunque tenían un estudio de masterización brutal. Que se me pase por la cabeza ahora creo que hay unos que se llaman Ultramarinos o algo así que era otra de las opciones que teníamos. Nosotros en este caso al quedar tan contentos con el anterior decidimos repetir pero habríamos podido hacerlo aquí sin problema.

¿Es un ejercicio de fe para un grupo sacar disco hoy en día? Lo digo por la faena que ya hay de composición, grabar pagando absolutamente todo, invertir en promoción sabiendo que el retorno que tienen los discos hoy en día es dudoso. El tema de tocar está muy saturado, ya es imposible meterte como banda local en cualquier paquete de gira que vienen absolutamente cerrados… Está muy muy difícil, ningún sello apuesta e invierte.

Tal cuál. Lo haces porque… no sé la verdad. Sientes que debes hacerlo. Es un hobby la mayoría de los casos que le dedicas muchas horas, esfuerzo y dinero, una pasión. Hay un poco de paralelismo con los medios. Hay muchos que hace muchos años que difunden la escena sin que nadie les pague nada. Al final lo hacéis, o mucha gente lo hace porque le gusta realmente y lo quiere hacer. Es cierto que hay cierto cambio de paradigma, quien quiera sacar un disco… uff, es todo tan difuso. ¿Hoy en día quién tiene un reproductor de CD para poner ese disco?

¿Habéis dudado si sacarlo en formato físico?

Por supuesto. Con el anterior ya nos lo planteamos pero es cierto que continúan vendiéndose, sobre todo en los conciertos. Así que volveremos a tenerlo en formato físico y, en los conciertos principalmente, se vende mucho fuera de aquí. Con Icestorm quizá pasa menos, pero con Drakum el merchandising vuela, es brutal. Una de las cosas que también funciona muy bien, y a lo que todos los grupos deben estar atentos, es Spotify. Es una de las plataformas más potentes hoy en día y si consigues que cuando sacas disco entre en algunas de las listas de reproducción más potentes, de repente tus oyentes mensuales se pueden disparar a centenares de miles. Con Drakum nos pasó que uno de los singles llegó a más de un millón de reproducciones. Eso implica que la gente te conoce y algunos todavía quieren los CD’s y te los compran en los conciertos o contactan vía Internet. Existe pues esa doble vertiente que en muchas ocasiones, una ayuda a la otra. Debes estar en todas partes. Existe ese cambio de tendencia, pero no sabes hacia dónde irá ya que ahora ha vuelto el vinilo, el CD quizá ha subido un poco, pero es complicado saber a qué atenerse.

Y más con el vinilo, que si uno quiere fabricar, en ese formato, entre los costes y los plazos de entrega, puede ser desesperantes. El CD parece tener la tumba cavada desde hace mucho… es todo muy incierto.

Estamos en una incertidumbre total. Nosotros continuamos haciendo lo que hacíamos. Vinilo no nos lo podemos permitir, de momento, pues vale demasiado y cuando lo sacas también debes invertir bastante en promo si quieres que tu disco se difunda. Así que vinilos, o hay un sello que los pague o es muy complicado.

Ya que has citado a Drakum, supongo que de momento queda un poco apartada la banda con todo el trabajo de Icestorm.

No, no, no, para nada. De hecho estamos en paralelo grabando con Oscar en los Ax Studios. Hemos estado unos meses y estamos a punto de sacar nuevo material. Creemos que en marzo ya sacaremos cosas nuevas, si todo va bien. No hemos dicho nada ni puesto en las redes nada, pero ahí está el tema.

Te lo quería comentar, pues os lo teníais muy calladito…

Bueno… de momento… ahora te lo estoy diciendo e igual los compañeros después me dirán que dónde voy soltándolo por ahí. Se decidió no decir nada pero ahora ya queda poco y hemos estado trabajando a saco. La presentación del anterior disco fue prácticamente solo una semana antes que estallara la pandemia, así que nos lo comimos con patatas sin casi tener conciertos, solo unos pocos el año pasado. Durante la pandemia decidimos hacer nuevas composiciones y ahora ya están a punto de salir.

Supongo que te lo esperas pero tengo que preguntarte por el tema del idioma…

Me lo esperaba…  jajajajaja.

Habíais alternado catalán e inglés y finalmente parece que la apuesta es inglés, supongo que para internacionalizarlo al máximo.

En parte si y en parte no. Si hubiésemos querido cantar en inglés para vender lo hubiéramos hecho desde el principio. Hemos estado 10 años o más cantando en catalán porque nos apetecía y el anterior cantante se sentía más cómodo. En Saga ya decidimos meter algún tema en inglés y en este nos dijimos que porque no todo en inglés ya que escuchamos un montón de música en ese idioma y no te voy a engañar, si podemos ir hacia Europa que es nuestra asignatura pendiente tocar por ahí supongo que ayudará. No ha sido puramente por un tema de ventas, nos apetecía cambiar un poco ya que eran muchos años en catalán. Se habló de meter en plan bonus track un tema en catalán pero al final por temas de tiempo no nos dio tiempo. Igual lo hacemos en un futuro, no lo hemos desechado totalmente. Es una herramienta más para nosotros el idioma.

¿Entiendo que ya tenéis algún tema en catalán?

Sí, son temas que se compusieron hace tiempo y permanecen en la recámara. Por un motivo u otro no entraron. También tenemos la idea en algún momento de coger temas de los primeros discos como hicimos en Saga en donde hay un tema del primer disco que grabamos con un sonido más moderno y guturales con la colaboración del ex cantante de Noctämbuls. Más adelante si que queremos reeditar alguno de los antiguos temas con el sonido actual y en gutural. Quizá alguno de Contes de la Vall del Glaç, por ejemplo «Fills del tro» es uno de los temas que se planteó poner en este disco como bonus track. No tuvimos tiempo pero en un próximo disco lo haremos ya que es un tema que nos apetece hacer.

Ahora está en boga sacar la «tour edition», mismo disco con algún añadido ya sea de temas o DVD/BD.

Pues igual no estaría mal… jajaja.

Comentábamos la temática histórica anteriormente pero me ha dado la impresión al escucharlo que pretendías dejar muy claro desde el inicio sobre que se explica y que se pueda seguir. Desde el inicio con «Crusaders of God» y esa explicación situándote se hace muy presente esa voluntad, y más en un disco conceptual.

Somos muy fans de los discos conceptuales. De hecho nuestro primer disco lo es. Trataba de un mundo imaginario con una narrativa que trataba de explicar todo. Nos gustan las historias y esta es una forma interesante creo. Es como cuando de pequeño te explican un cuento, pues lo mismo pero en otro contexto que es de la batalla que hubo.

¿Algún tema favorito? Yo quizá me decantaría por «Across the Baltic Sea» y «Fields of Death».

Uno que me gusta mucho es la balada «Triumph of the Pagan Warriors», que aúna todo lo que nos gusta a todos los del grupo. Tiene muchas partes, la melódica, la más dramática, la potente y es la primera balada que hacemos en gutural. La verdad que estoy muy satisfecho de esta balada. También me gusta bastante el tercer tema, «The Iron Fist on the Lance Shaft», que de hecho no es un tema propio. Es una canción folk de principios del siglo XX del folclore alemán. La escuché hace mucho tiempo y me gustó mucho. Estuve investigando por si alguien había hecho una versión metal y no encontré nada pero curiosamente cuando estábamos a punto de sacarlo vi que otro grupo hace unos meses la había sacado. La cosa es que no tiene nada que ver con la canción actual pero bueno… el tema nos gusta y el hecho es que hemos adaptado una canción del folclore alemán. Es una especie de marcha militar y la verdad que estoy bastante satisfecho de esta.

A mí me da la impresión que Catalunya tiene una deriva interesante hacia el metal extremo con unas bandas notables en los últimos tiempos. Vosotros, Crisix, Siroll!… y tantos otros como Angoixa, Vidres a la Sang… más que hacia cualquier otro estilo. ¿Estás de acuerdo?

Totalmente. La tendencia es hacia el metal extremo en Catalunya desde hace años creo yo. La cosa no viene de ahora. Siroll! son un ejemplo, Angoixa lo mismo con los que hemos coincidido en el MetalCatFest y en algunos otros conciertos y meten mucha caña en directo. Crisix, obviamente, poco cabe decir de ellos. Es la tendencia, no sé cuál podría ser la razón que aquí tenemos tendencia hacia lo extremo pero es así.

Será que nos meten caña…

Jajajajaj, claro y nosotros también queremos meterla. En nuestro caso es lo que nos gusta y seguiremos haciendo. Metiendo tralla. No sé si en un siguiente disco aún querremos ser más extremos pero viendo la evolución no me extrañaría ni un pelo.

El MetalCatFest era una buena iniciativa para ver un buen elenco de bandas locales en cada edición. Las bandas podían tocar con mejores condiciones y con mayor número de público. Vamos a tener que comentarle algo a un buen amigo común… La pandemia lo truncó todo y ahora volver a arrancar con las condiciones tal como han cambiando…

Desde aquí hago la llamada a quién tú ya sabes para que vuelva. Fue un acierto y una muy buena iniciativa. Después del Coronavirus ha habido mucha reprogramación y hasta que no se ha hecho esto ha sido difícil programar cualquier otra cosa o entrar en festivales. Es como que parece que ahora se está finalmente nivelando todo de nuevo. No sé si volveremos a estar como antes pero una iniciativa una vez al año de hacerlo en una sala como Razzmatazz 2 con buena promo como se hacía repercutía en que venía mucha gente. En nuestra edición no esperaba tanta gente y no estaba lleno pero tenía muy buen aspecto. Así que por mi parte no quedará.

Hablando de directos algo en el horizonte para presentar el nuevo disco?

El día 14 sacamos el segundo single, «The Iron Fist on the Lance Shaft», y el 24 de febrero ya está el disco en las plataformas y un poco más tarde se encontrará en físico. Estamos buscando fechas para presentarlo en Barcelona pero nuestro futuro inmediato pasa por buscar conciertos fuera de España que es el objetivo que nos hemos marcado para este trabajo. Tenemos ganas después de tocar tantos años por aquí y queremos probar fuera y ver la respuesta que tenemos. Evidentemente sin cerrar puertas aquí y si sale algo interesante la haremos pero no es la prioridad. Alguno haremos pero serán más puntuales.

Imprescindible estar en las plataformas hoy en día.

Pues si, lamentablemente. La calidad deja mucho que desear. Te lo curras muchísimo grabando con lo mejor que puedes para que allí aparezca a 128 kbps y dices… joder! Por eso sacamos el cd para que la gente si quiere se lo pueda poner en un reproductor con buena calidad. En el Bandcamp del grupo también lo pondremos en buena calidad. Vale la pena escucharlo bien.

Y ver el videoclip, que está muy bien. Sigo creyendo que habéis echado el resto en este disco.

Si, si… ha sido un «all in» como se suele decir en el póker. Hemos apostado todo. Es el momento de hacer el 100% de las cosas bien. Siempre nos había faltado algo. Hacer mejor promoción o material audiovisual aunque hoy en día con lo clips no tengo claro si tienen mucho recorrido. Sea como sea sentíamos que debía hacerse así. Fue interesante ya que pudimos contar con Thomas Meier de Siroll! que cogió la guitarra en este caso siendo de momento con quién contemos para los directos. En la batería estará Xavi Puiggalí que también es el batería de Drakum. De momento con ellos dos tiraremos pero si en algún momento uno de ellos no puede estamos buscando reemplazo. La idea es que el núcleo del grupo somos Jaume, Àlex y yo y llevar músicos que estén el máximo tiempo posible con nosotros pero que si no pueden tengamos reemplazo para poder tocar.

Pues Marc, esperamos que haya suerte con la apuesta, que el disco lo vale, especialmente en su versión física, que es como nos gusta. ¡Un abrazo!

¡Hasta pronto!

Avatar
Sobre Albert Perera 88 Artículos
Live After Death tuvo la culpa de todo y tantos años después aquí seguimos. Si hay algo que me gusta más que escuchar música es hablar sobre ella y difundirla... y en ello estamos durante más de dos décadas.