Vidres a la Sang – Virtut del desencís

Nuestra Nota


9.25 / 10

Ficha técnica

Publicado el 29 de noviembre de 2024
Discográfica: Blood Fire Death
 
Componentes:
Eloi Boucherie - Voz, guitarra
Albert Martí - Guitarra
Cristian Vilches - Bajo
Jordi Farré - Batería

Temas

1. Màrtirs (7:33)
2. Sempre és incert (feat. Arnau Tordera) (6:38)
3. L'elegia dels innocents (8:13)
4. Capricis de l'atzar (5:58)
5. Records a l'oblit (6:47)
6. Llàgrimes de sang (9:16)

Multimedia




Escucha y compra

Este disco en Amazon: Vidres a la Sang – Virtut del desencís
Todos los discos de Vidres a la Sang en Amazon


Català

Des del seu naixement l’any 2002, Vidres a la Sang ha estat una anomalia gloriosa dins l’escena del metal extrem: un far de brutalitat que il·lumina els racons més obscurs de la condició humana, armat amb la sensibilitat lírica de Miquel Martí i Pol. Al igual que el poeta de Roda de Ter, la banda utilitza la seva música com a vehicle per confrontar el pes existencial del desencant, la decadència i la memòria, transformant el dolor en una forma de resistència i bellesa. Amb Virtut del desencís (2024), el seu sisè àlbum, Vidres a la Sang reafirma aquesta aliança visceral entre paraula i so, perfeccionant un estil que fusiona la introspecció poètica amb una intensitat sonora inigualable, portant cada nova creació a un nivell superior de profunditat emocional.

En aquest àlbum, el desencant no és només un tema, sinó un acte de contemplació i creació: un crit a la humanitat trencada que s’aferrra a les ruïnes del seu esperit. Cada cançó es converteix en un monument sonor, una experiència auditiva que exigeix ser explorada i dissecada en tota la seva complexitat i profunditat.

L’àlbum s’obre amb “Màrtirs”, un presagi fosc, una introducció de sintetitzadors que destil·la una melangia vuitantera, com si els ecos d’un passat perdut es manifestessin entre ombres. Aquesta obertura, carregada d’intensitat, no només marca el començament de l’àlbum, sinó que també reflexa un camí de resistència davant l’opressió. La lletra de “Màrtirs” és una declaració de supervivència i lluita, una crida a la memòria col·lectiva que, malgrat l’adversitat, es manté ferma. El desarrelament i la pèrdua que es perceben en les primeres línies contrasten amb la transcendència d’aquells que, com els màrtirs, són més grans que la seva pròpia destrucció. La seva lluita no acaba amb la mort, sinó que es converteix en símbol, i la transformació d’aquest sofriment en memòria viu en la promesa de reviure.

Musicalment, el contrast entre la melangia dels sintetitzadors i l’ira dels blast beats forma una metàfora perfecta del que expressa la lletra: la tensió entre la impotència i l’esperança en el futur. L’intens so del tema sembla reflectir l’esperança malgrat la desolació, com si el mateix so fos un crit contra l’oblidada força de la resistència humana.

Aquesta peça, com un homenatge a la memòria col·lectiva, parla de la dignitat dels que lluiten sense esperar res més que l’honor de la seva causa. La dualitat entre la foscor i la llum es manté constant, confirmant que en la caiguda també hi ha la possibilitat d’una resurrecció: “Reviurem”, el mantra que reverbera al final, com un ressò que s’hauria de gravar en les nostres consciències.

“Sempre és incert”, amb la participació destacada del gran Arnau Tordera (Obeses), s’endinsa en una visió de la vida marcada per la seva fugacitat i la incertesa constant. Les paraules de l’Eloi Boucherie, carregades d’una densitat emocional que sembla sorgir de l’ànima mateixa, actuen com una meditació sobre l’existència humana i la seva fragilitat davant les forces incontrolables del destí. L’aportació gairebé teatral de l’Arnau crea una atmosfera gairebé ritualística, on cada paraula es converteix en una oració que clama per una resposta que mai arriba. El dubte es converteix en el veritable protagonista de la cançó, una incertesa que s’estén més enllà de l’individu, tocant allò universal. La referència als astres que “giravolten immutables” i els anys que “transcorren indiferents” reforça aquesta visió d’un temps inabastable, que flueix sense tenir en compte les foteses humanes.

Les melodies són com un reflex d’aquest dubte: delicades i fluïdes, van i venen com les onades, alhora que la bateria, com un ritme imparable, recorda que el temps continua, independentment de la nostra comprensió o acceptació. Tot i la tensió existencial que es respira en cada nota, la cançó ofereix una espurna d’esperança, una invitació a trobar pau en la senzillesa de viure, a trobar la “plàcida” acceptació del que som. Les paraules finals, que retornen a la idea de la incertesa, suggereixen que aquesta incertesa és part inherent de la nostra naturalesa, i és en la nostra capacitat de “ser qui som” on es troba la veritable llibertat i redempció.

«L’elegia dels innocents” és una peça que no només parla de la pèrdua de la innocència, sinó de l’herència d’un món decadent, deshumanitzat i violent. La cançó sembla un crit desesperat contra un sistema que perpetua la mentida i la brutalitat. Les primeres línies ja ens introdueixen en aquest univers de desesperança, on els valors tradicionals han estat corromputs per la por, l’enveja i l’arrogància. Les paraules “he heretat” es repeteixen com una condemna que es transmet de generació en generació, reflectint un pes que és imposat des de fora, però que, alhora, forma part d’una identitat trencada i desfigurada.

La música acompanya aquesta sensació de desconcert i agonia. Els acords pesants i les transicions abruptes entre passatges més tranquils i moments de brutalitat són una metàfora de la fragmentació del record, de la impossibilitat de reconstruir una infància arrabassada per la violència del món. Les guitarres netes actuen com un reflex de les restes de l’esperança, com ecos d’un temps millor que ara només existeixen com una ombra distant.

En el cor de la cançó, quan es canta «glòria i honor», la ironia és palpable: la glòria i l’honor, en aquest context, no són símbols d’alegria o triomf, sinó de l’absurd i de la repetició cega d’un sistema que ens condemna a viure en una realitat distorsionada, on l’esperança és només una il·lusió fugaç. L’ús d’aquesta frase final, recitada en un to cerimonial, aporta un contrast inquietant amb la brutalitat de la lletra, com si, a través de l’elegia, es volgués retre homenatge a una innocència que ja no existeix, però que, alhora, mai deixarà d’estar present en la consciència col·lectiva.

Amb aquesta cançó, Vidres a la Sang no només retrata el dolor de la pèrdua, sinó que ens recorda que, malgrat tot, l’herència del passat és ineludible, i ens defineix fins i tot quan intentem allunyar-nos d’ella.

A «Capricis de l’atzar», la banda crea un univers on els límits entre el desig i la realitat es difuminen, oferint una visió fragmentada de la vida com un joc d’atzar. La lletra, plena de desitjos impossibles —com la caiguda de la lluna o la transformació de l’asfalt en sang— subratlla la tensió entre la voluntat humana de controlar el destí i la incapacitat d’afrontar el caos inherent al món. La imatge d’un cel que s’estavella o d’un capvespre que es converteix en brou de sols finits reflecteix un anhel profund per un canvi radical, però alhora, aquest desig queda condemnat per la brutalitat de la realitat.

Les mètriques irregulars i els canvis de ritme que la bateria de Jordi Farré ens ofereix són perfectament adequades per reflectir aquesta sensació d’inestabilitat i desordre. Els impulsos musicals trenquen les expectatives, igual que els esdeveniments de la vida, que arriben de manera imprevisible i sovint sense justícia. La cançó no permet un descans; cada fragment musical serveix per intensificar el sentiment de tensió, com si l’oient fos arrossegat en una carrera sense fi pel camí de l’atzar.

La frase “Veig el món del revés” és la clau de volta de la cançó: aquí, la realitat és distorsionada fins al punt que els fonaments del bé i del mal semblen inestables. És en aquesta paradoxa, en què els febles esdevenen dominants i els forts cauen, on s’amaga la reflexió més profunda de la peça. Qui és realment responsable del mal? La lletra, amb el seu retorn al jo com a creador del mal, reflecteix l’autoreflexió desesperada del personatge que intenta donar sentit a un món que sembla fora de control.

Aquesta cerca per trobar un significat darrere dels «capricis de l’atzar» ens deixa amb una sensació d’incertesa, on el control és només una il·lusió i la vida un procés d’incomoditat constant. La cançó es converteix, així, en una crida a acceptar la naturalesa incontrolable del destí i la nostra pròpia impotència davant d’ell.

«Records a l’oblit» ens porta a un paisatge sonor i líric profundament marcat per la lluita interior. La cançó s’inicia amb un sentiment de pèrdua i alliberament, com si el personatge principal estigués prenent una decisió definitiva d’allunyar-se de les guerres internes del passat. La melodia etèria de les guitarres contrasta amb els passatges més densos, com una metàfora de la memòria que, tot i ser fugaç, encara es nega a desaparèixer completament. En la lletra, el viatge cap a l’oblit no és només un procés passiu, sinó un acte de resistència. El protagonista sembla estar acceptant el dolor i les cicatrius del passat com a part d’un nou camí, un camí que només és possible mitjançant l’acceptació de les seves pròpies limitacions i la seva vulnerabilitat.

El vers «Deixo mars enrera de concòrdia i servitut» suggereix una ruptura amb un passat de conformisme, mentre que «Caic m’aixeco, caic m’aixeco» revela la contínua lluita de l’individu amb les dificultats de la vida. Aquest cicle de caigudes i aixecaments és fonamental en la temàtica de la cançó, ja que reflecteix la resistència davant l’oblit i el sacrifici emocional. Tot i el dolor que comporta aquest procés, la lletra subratlla una mena de revelació interna, com una manera de reconèixer que la pèrdua, malgrat dolorosa, és inevitable per avançar.

El baix de Cristian Vilches, amb la seva presència sòlida i constant, actua com una àncora enmig d’aquesta turbulència emocional, proporcionant estabilitat quan la cançó amaga profunditats de desesperança. En moments de desesperació, el baix és un recordatori de les arrels i la necessitat d’aferrar-se a alguna cosa tangible, tot i que la memòria es va difuminant en l’oblit.

En la línia “Sóc a l’esguard de la negra nit, amb memòries gravades al pit”, el personatge es troba al límit, entre l’acceptació i el desig de no perdre més del que ha perdut. És com si la foscor fos l’única manera de mirar cap endavant, tot i que les cicatrius d’allò que s’ha deixat enrere segueixen marcades profundament dins seu. Aquest sentiment és subratllat pel desgast emocional expressat a través del «no vull perdre més del que he perdut», un crit d’alerta davant la incertesa del futur.

Aquesta cançó no només parla de la pèrdua, sinó també de l’intent d’alliberament de les cadenes del passat. La lluita entre l’amor i l’oblit, entre el desig de recordar i la necessitat de deixar anar, esdevé una meditació sobre la condició humana, sobre la necessitat de reconciliar-se amb el temps perdut.

«Llàgrimes de sang» marca el tancament de l’àlbum, una cançó que representa tant el clímax com la catarsi de tot el viatge emocional que ens ha portat fins aquí. Vidres a la Sang reuneix tots els elements que la defineixen: brutalitat, lirisme i una profunditat emocional que es fa gairebé aclaparadora. La peça, amb més de nouminuts de durada, no només tanca el disc, sinó que també encapsula la lluita interna, el patiment i la redempció de l’individu.

La lletra és una declaració d’intencions que explora els temes del dolor, la redempció i la fragilitat humana. Les imatges poètiques i fosques utilitzades en els versos –com «duc una llum a l’ombra d’aquest arbre» o «nius de corbs, arràn del meu honor»– mostren un conflicte intern profund, on el protagonista lluita per trobar un significat o una sortida en un món de destrucció i desesperança. La llum i l’ombra es presenten com dues forces contraposades, amb el protagonista intentant sobreviure en un univers que sembla estar governat pel caos i la mort.

En els passatges més violents, la música es torna gairebé caòtica, amb la bateria i les guitarres creant una sensació de tensió insuportable. Les línies de «Llàgrimes de sang / he dut a pes del més enllà» suggereixen que el protagonista carrega amb un dolor que va més enllà de la vida mateixa, un dolor que sembla cridar a l’infinit. Aquest dolor es transforma en una mena de catarsi, que finalitza amb una mort simbòlica, un alliberament del pes de l’existència a través de la musicalitat. L’ús de la bateria en aquesta peça és essencial: el seu ritme constant és el motor que impulsa el viatge emocional de la cançó, amb un ritme gairebé testimonial i cops més intensos que acompanyen els moments de gran desolació i resignació.

El viatge a través de la peça mostra també la transformació d’un individu que ha estat marcat pel temps i pel dolor. Des del «caic en mi, captaire en vanitats» fins al «soc aquí, hereu d’una remor», el protagonista sembla reconèixer la futilitat de les seves lluites internes, tot i que aquesta presa de consciència no el condueix a la desesperació, sinó a una certa reconciliació amb el seu passat. La cançó, de fet, és també una meditació sobre el temps perdut, sobre la manera com les experiències passades deixen cicatrius que, malgrat tot, poden ser la clau per alliberar-se.

En la seva culminació, «Llàgrimes de sang» aconsegueix no només tancar l’àlbum, sinó oferir una mena de purificació emocional per a l’oient. La mort, lluny de ser només un final, és vista com una redempció, un camí cap a la pau després d’una llarga batalla interna. El crit de «de rebre la mort cantant» no és una rendició, sinó una abraçada a la fi com a part del procés vital, una mena de transfiguració. Aquesta transformació es veu amplificada per la manera en què la música s’enlaira i es desintegra al final de la cançó, com si, en aquell moment de màxima intensitat, la banda hagués canalitzat les nostres emocions més fosques i les hagués convertit en art.

«Llàgrimes de sang» no només és un tancament per l’àlbum, sinó una obra mestra en si mateixa que encapsula tota la brutalitat, la bellesa i la profunditat emocional de Vidres a la Sang. És un final que deixa l’oient desolat, però també purgat, com si tot el pes de les emocions més fosques s’hagués diluït en un crit de redempció.

Virtut del desencís és un àlbum que no només s’escolta, sinó que es viu i es sent en el més profund de l’ànima. És una experiència transformadora que exigeix tant l’intel·lecte com el cor, entrellaçant la profunditat filosòfica de la seva poesia amb la intensitat visceral del metal extrem. Vidres a la Sang no tem enfrontar-se a l’abisme, perquè sap que en ell s’hi amaga la veritat més crua i essencial de la nostra existència. Un viatge que, lluny de ser només un retrat de la desesperança, es converteix en una cerca constant de significat, on el dolor es transforma en art i la foscor en llum.

Español

Desde su nacimiento en 2002, Vidres a la Sang ha sido una anomalía gloriosa dentro de la escena del metal extremo: un faro de brutalidad que ilumina los rincones más oscuros de la condición humana, armado con la sensibilidad lírica de Miquel Martí i Pol. Al igual que el poeta de Roda de Ter, la banda utiliza su música como vehículo para confrontar el peso existencial del desencanto, la decadencia y la memoria, transformando el dolor en una forma de resistencia y belleza. Con Virtut del desencís (2024), su sexto álbum, Vidres a la Sang reafirma esta alianza visceral entre palabra y sonido, perfeccionando un estilo que fusiona la introspección poética con una intensidad sonora inigualable, llevando cada nueva creación a un nivel superior de profundidad emocional.

En este álbum, el desencanto no es solo un tema, sino un acto de contemplación y creación: un grito a la humanidad rota que se aferra a las ruinas de su espíritu. Cada canción se convierte en un monumento sonoro, una experiencia auditiva que exige ser explorada y diseccionada en toda su complejidad y profundidad.

El álbum se abre con “Màrtirs”, un presagio oscuro, una introducción de sintetizadores que destila una melancolía ochentera, como si los ecos de un pasado perdido se manifestaran entre sombras. Esta apertura, cargada de intensidad, no solo marca el comienzo del álbum, sino que también refleja un camino de resistencia ante la opresión. La letra de “Màrtirs” es una declaración de supervivencia y lucha, una llamada a la memoria colectiva que, a pesar de la adversidad, se mantiene firme. El desarraigo y la pérdida que se perciben en las primeras líneas contrastan con la trascendencia de aquellos que, como los mártires, son más grandes que su propia destrucción. Su lucha no termina con la muerte, sino que se convierte en símbolo, y la transformación de ese sufrimiento en memoria vive en la promesa de revivir.

Musicalmente, el contraste entre la melancolía de los sintetizadores y la ira de los blast beats forma una metáfora perfecta de lo que expresa la letra: la tensión entre la impotencia y la esperanza en el futuro. El intenso sonido del tema parece reflejar la esperanza a pesar de la desolación, como si el mismo sonido fuera un grito contra la olvidada fuerza de la resistencia humana.

Esta pieza, como un homenaje a la memoria colectiva, habla de la dignidad de quienes luchan sin esperar nada más que el honor de su causa. La dualidad entre la oscuridad y la luz se mantiene constante, confirmando que en la caída también existe la posibilidad de una resurrección: “Reviurem”, el mantra que reverbera al final, como un eco que debería grabarse en nuestras conciencias.

“Sempre és incert”, con la participación destacada del gran Arnau Tordera (Obeses), se adentra en una visión de la vida marcada por su fugacidad y la incertidumbre constante. Las palabras de Eloi Boucherie, cargadas de una densidad emocional que parece surgir del alma misma, actúan como una meditación sobre la existencia humana y su fragilidad ante las fuerzas incontrolables del destino. La aportación casi teatral de Arnau crea una atmósfera casi ritualística, donde cada palabra se convierte en una oración que clama por una respuesta que nunca llega. La duda se convierte en el verdadero protagonista de la canción, una incertidumbre que se extiende más allá del individuo, tocando lo universal. La referencia a los astros que “giravolten immutables” y los años que “transcorren indiferents” refuerza esta visión de un tiempo inalcanzable, que fluye sin tener en cuenta las trivialidades humanas.

Las melodías son como un reflejo de esa duda: delicadas y fluidas, van y vienen como las olas, mientras que la batería, como un ritmo imparable, recuerda que el tiempo continúa, independientemente de nuestra comprensión o aceptación. A pesar de la tensión existencial que se respira en cada nota, la canción ofrece una chispa de esperanza, una invitación a encontrar paz en la sencillez de vivir, a encontrar la “plàcida” aceptación de lo que somos. Las palabras finales, que regresan a la idea de la incertidumbre, sugieren que esta incertidumbre es parte inherente de nuestra naturaleza, y es en nuestra capacidad de “ser qui som” donde se encuentra la verdadera libertad y redención.

«L’elegia dels innocents» es una pieza que no solo habla de la pérdida de la inocencia, sino de la herencia de un mundo decadente, deshumanizado y violento. La canción parece un grito desesperado contra un sistema que perpetúa la mentira y la brutalidad. Las primeras líneas ya nos introducen en este universo de desesperanza, donde los valores tradicionales han sido corrompidos por el miedo, la envidia y la arrogancia. Las palabras “he heretat” se repiten como una condena que se transmite de generación en generación, reflejando un peso que es impuesto desde fuera, pero que, al mismo tiempo, forma parte de una identidad rota y desfigurada.

La música acompaña esta sensación de desconcierto y agonía. Los acordes pesados y las transiciones abruptas entre pasajes más tranquilos y momentos de brutalidad son una metáfora de la fragmentación del recuerdo, de la imposibilidad de reconstruir una infancia arrebatada por la violencia del mundo. Las guitarras limpias actúan como un reflejo de los restos de la esperanza, como ecos de un tiempo mejor que ahora solo existen como una sombra distante.

En el coro de la canción, cuando se canta “glòria i honor”, la ironía es palpable: la gloria y el honor, en este contexto, no son símbolos de alegría o triunfo, sino del absurdo y de la repetición ciega de un sistema que nos condena a vivir en una realidad distorsionada, donde la esperanza es solo una ilusión fugaz. El uso de esta frase final, recitada en un tono ceremonial, aporta un contraste inquietante con la brutalidad de la letra, como si, a través de la elegía, se quisiera rendir homenaje a una inocencia que ya no existe, pero que, al mismo tiempo, nunca dejará de estar presente en la conciencia colectiva.

Con esta canción, Vidres a la Sang no solo retrata el dolor de la pérdida, sino que nos recuerda que, a pesar de todo, la herencia del pasado es ineludible, y nos define incluso cuando intentamos alejarnos de ella.

En «Capricis de l’atzar», la banda crea un universo donde los límites entre el deseo y la realidad se difuminan, ofreciendo una visión fragmentada de la vida como un juego de azar. La letra, llena de deseos imposibles —como la caída de la luna o la transformación del asfalto en sangre— subraya la tensión entre la voluntad humana de controlar el destino y la incapacidad de afrontar el caos inherente al mundo. La imagen de un cielo que se estrella o de un atardecer que se convierte en brea de soles finitos refleja un anhelo profundo por un cambio radical, pero al mismo tiempo, este deseo queda condenado por la brutalidad de la realidad.

Las métricas irregulares y los cambios de ritmo que la batería de Jordi Farré nos ofrece son perfectamente adecuados para reflejar esa sensación de inestabilidad y desorden. Los impulsos musicales rompen las expectativas, igual que los acontecimientos de la vida, que llegan de manera impredecible y a menudo sin justicia. La canción no permite descanso; cada fragmento musical sirve para intensificar el sentimiento de tensión, como si el oyente fuera arrastrado en una carrera interminable por el camino del azar.

La frase “Veig el món del revés” es la clave de la canción: aquí, la realidad está distorsionada hasta el punto que los fundamentos del bien y del mal parecen inestables. Es en esta paradoja, donde los débiles se vuelven dominantes y los fuertes caen, donde se esconde la reflexión más profunda de la pieza. ¿Quién es realmente responsable del mal? La letra, con su regreso al yo como creador del mal, refleja la autoreflexión desesperada del personaje que intenta dar sentido a un mundo que parece fuera de control.

Esta búsqueda por encontrar un significado detrás de los “capricis de l’atzar” nos deja con una sensación de incertidumbre, donde el control es solo una ilusión y la vida un proceso de incomodidad constante. La canción se convierte, así, en un llamado a aceptar la naturaleza incontrolable del destino y nuestra propia impotencia ante él.

«Records a l’oblit» nos lleva a un paisaje sonoro y lírico profundamente marcado por la lucha interior. La canción comienza con un sentimiento de pérdida y liberación, como si el personaje principal estuviera tomando una decisión definitiva de alejarse de las guerras internas del pasado. La melodía etérea de las guitarras contrasta con los pasajes más densos, como una metáfora de la memoria que, aunque fugaz, aún se niega a desaparecer completamente. En la letra, el viaje hacia el olvido no es solo un proceso pasivo, sino un acto de resistencia. El protagonista parece estar aceptando el dolor y las cicatrices del pasado como parte de un nuevo camino, un camino que solo es posible mediante la aceptación de sus propias limitaciones y su vulnerabilidad.

El verso «Deixo mars enrera de concòrdia i servitut» sugiere una ruptura con un pasado de conformismo, mientras que «Caic m’aixeco, caic m’aixeco» revela la continua lucha del individuo con las dificultades de la vida. Este ciclo de caídas y levantamientos es fundamental en la temática de la canción, ya que refleja la resistencia frente al olvido y el sacrificio emocional. A pesar del dolor que conlleva este proceso, la letra subraya una especie de revelación interna, como una forma de reconocer que la pérdida, aunque dolorosa, es inevitable para avanzar.

El bajo de Cristian Vilches, con su presencia sólida y constante, actúa como un ancla en medio de esta turbulencia emocional, proporcionando estabilidad cuando la canción esconde profundidades de desesperanza. En momentos de desesperación, el bajo es un recordatorio de las raíces y la necesidad de aferrarse a algo tangible, aunque la memoria se vaya desdibujando en el olvido.

En la línea «Sóc a l’esguard de la negra nit, amb memòries gravades al pit», el personaje se encuentra al límite, entre la aceptación y el deseo de no perder más de lo que ha perdido. Es como si la oscuridad fuera la única manera de mirar hacia adelante, aunque las cicatrices de lo que se ha dejado atrás sigan marcadas profundamente dentro de él. Este sentimiento es subrayado por el desgaste emocional expresado a través del «no vull perdre més del que he perdut», un grito de alerta ante la incertidumbre del futuro.

Esta canción no solo habla de la pérdida, sino también del intento de liberación de las cadenas del pasado. La lucha entre el amor y el olvido, entre el deseo de recordar y la necesidad de dejar ir, se convierte en una meditación sobre la condición humana, sobre la necesidad de reconciliarse con el tiempo perdido.

«Llàgrimes de sang» marca el cierre del álbum, una canción que representa tanto el clímax como la catarsis de todo el viaje emocional que nos ha llevado hasta aquí. Vidres a la Sang reúne todos los elementos que la definen: brutalidad, lirismo y una profundidad emocional que se hace casi abrumadora. La pieza, con más de nueve minutos de duración, no solo cierra el disco, sino que también encapsula la lucha interna, el sufrimiento y la redención del individuo.

La letra es una declaración de intenciones que explora los temas del dolor, la redención y la fragilidad humana. Las imágenes poéticas y oscuras utilizadas en los versos, como «duc una llum a l’ombra d’aquest arbre» o «nius de corbs, arràn del meu honor», muestran un conflicto interno profundo, donde el protagonista lucha por encontrar un significado o una salida en un mundo de destrucción y desesperanza. La luz y la sombra se presentan como dos fuerzas contrapuestas, con el protagonista intentando sobrevivir en un universo que parece estar gobernado por el caos y la muerte.

En los pasajes más violentos, la música se vuelve casi caótica, con la batería y las guitarras creando una sensación de tensión insoportable. Las líneas de «Llàgrimes de sang / he dut a pes del més enllà» sugieren que el protagonista carga con un dolor que va más allá de la vida misma, un dolor que parece llamar al infinito. Este dolor se transforma en una especie de catarsis, que finaliza con una muerte simbólica, una liberación del peso de la existencia a través de la musicalidad. El uso de la batería en esta pieza es esencial: su ritmo constante es el motor que impulsa el viaje emocional de la canción, con un ritmo casi testimonial y golpes más intensos que acompañan los momentos de gran desolación y resignación.

El viaje a través de la pieza muestra también la transformación de un individuo que ha sido marcado por el tiempo y por el dolor. Desde el «caic en mi, captaire en vanitats» hasta el «sóc aquí, hereu d’una remor», el protagonista parece reconocer la futilidad de sus luchas internas, aunque esta toma de conciencia no lo conduce a la desesperación, sino a una cierta reconciliación con su pasado. La canción, de hecho, es también una meditación sobre el tiempo perdido, sobre cómo las experiencias pasadas dejan cicatrices que, a pesar de todo, pueden ser la clave para liberarse.

En su culminación, «Llàgrimes de sang» consigue no solo cerrar el álbum, sino ofrecer una especie de purificación emocional para el oyente. La muerte, lejos de ser solo un final, es vista como una redención, un camino hacia la paz después de una larga batalla interna. El grito de «de rebre la mort cantant» no es una rendición, sino un abrazo a la fin como parte del proceso vital, una especie de transfiguración. Esta transformación se ve amplificada por la manera en que la música se eleva y se desintegra al final de la canción, como si, en ese momento de máxima intensidad, la banda hubiera canalizado nuestras emociones más oscuras y las hubiera convertido en arte.

«Llàgrimes de sang» no solo es un cierre para el álbum, sino una obra monumental en sí misma que alberga toda la brutalidad, la belleza y la profundidad emocional de Vidres a la Sang. Es un final que deja al oyente desolado, sí, pero también purgado, como si todo el peso de las emociones más oscuras se hubiera diluido en un grito de redención.

Virtut del desencís es un álbum que no solo se escucha, sino que se vive y se siente en lo más profundo del alma. Es una experiencia transformadora que exige tanto el intelecto como el corazón, entrelazando la profundidad filosófica de su poesía con la intensidad visceral del metal extremo. Vidres a la Sang no teme enfrentarse al abismo, porque sabe que en él se esconde la verdad más cruda y esencial de nuestra existencia. Un viaje que, lejos de ser solo un retrato de la desesperanza, se convierte en una búsqueda constante de significado, donde el dolor se transforma en arte y la oscuridad en luz.

Rubén de Haro
Sobre Rubén de Haro 628 Artículos
Tipo peculiar y entrañable criado a medio camino entre Seattle, Sunset Boulevard y las zonas más húmedas de Louisiana. Si coges un mapa, y si cuentas con ciertos conocimientos matemáticos, verás que el resultado es una zona indeterminada entre los estados de Wyoming, South Dakota y Nebraska. Una zona que, por cierto, no he visitado jamás en la vida. No soy nada de fiar y, aunque me gusta “casi todo lo rock/metal”, prefiero las Vans antes que las J'hayber.